Surfire jongerencoaching

Door Jacko Huisman

Pas op, niet doen, doe eens rustig! Het lijkt wel of jongens geen jongen meer mogen zijn. Jongens worden veel vaker “gelabeld” met ADHD als meisjes en veel meer jongens hebben gedrags- en ontwikkelingsproblemen dan meisjes. Klopt dit wel of is onze maatschappij aan het feminiseren?

Jongens zitten anders in elkaar als meisjes en het is onzin te doen alsof we tweeslachtige wezens zijn en er geen verschil is. Gemiddeld hebben jongens veel energie en willen graag ravotten, rennen en lekker actief bezig zijn. Van nature experimenteren jongens graag en willen zelf iets oplossen, betrokken worden en willen graag weten waarom iets nodig is. Hierbij hebben ze de neiging om soms lekker over grenzen te gaan.

Veel actieve bezigheden zijn veranderd in “gecontroleerde” passieve bezigheden. Veel jongens groeien op in bescherming en veiligheid en missen vaak de fysieke uitdaging en natuurlijke risico’s. Jongens kunnen hierdoor vaak hun energie minder goed kwijt, waardoor ze zich gaan vervelen, gaan hangen en zich nutteloos voelen. Dit geeft weinig voldoening en geeft veel onzekerheid, frustratie, agressie of stimuleert juist het opzoeken van ongewenste grenzen en risico’s.

Door actief bezig te zijn en zelf te ervaren, leren jongens hun wereld te (ver)kennen. Wees niet te snel bezorgd als het eens een keer fout gaat. Té veel waarschuwen en té veel bezorgdheid remt hun ontwikkeling en ze voelen zich hierdoor vaak niet begrepen.

Veel jongens raken hierdoor in de problemen en krijgen vaak (onterecht) allerlei labels opgeplakt, zonder dat iemand ze echt begrijpt.

Geef ruimte en vertrouwen zodat ze kunnen groeien en vraag uit oprechte aandacht zonder vooroordeel waar ze mee bezig zijn. Echte aandacht zonder vooroordeel zorgt voor verbinding, erkenning en bevestiging.

Tags

Jongensgedrag, actief, outdoor, problemen

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws, komende activiteiten en als eerste op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!