Door Jacko Huisman
Waar groeit de brandnetel nu niet? Iedereen kent hem wel en de meesten van ons hebben geen leuke ervaring met de prikkerige plant. Dat de brandnetel ook heel gezond is en boordevol voedingstoffen zit en vergelijkbaar is met spinazie weten de meeste mensen niet. Doordat de brandnetel overal groeit en heel herkenbaar is, is het makkelijk oogsten. Deze week met verschillende jongeren buiten een lekkere en gezonde soep gemaakt van brandnetel toppen. Pluk toppen van 4-6 cm met ongeveer 4-6 blaadjes. Deze toppen zijn makkelijke te plukken en prikken nog niet zo naar en zijn lekker zacht. Lekker puur zo uit de natuur.
Duur:
- Voorbereiding: 10 minuten
- Koken: 15-20 minuten (op zeeniveau)
Tools:
- 1,5 liter pan
- Kleine snijplank
- Gas of benzine brander
- Outdoor mes
- Grote mok of kom
Ingrediƫnten:
(voor 2-3 personen)
- 2-4 handen met brandnetel toppen
- 3 uien + 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1-1,5 liter water
- Zout en peper naar smaak
Instructie:
- Pluk 2-4 handen met brandnetel toppen
- Snij de uien en knoflook in klein stukjes
- Zet je brander aan en doe de olijfolie en de uien in de pan en fruit het geheel tot de uien glazig zijn
- Voeg het water toe aan het mengsel en de brandnetel toppen, samen met het zout en de peper naar smaak en breng dit aan de kook
Tip
Pluk de toppen niet langs een drukke straatweg.
Tags
Brandnetelsoep, netel, prikken, outdoor koken, rugzak kok, outdoor cook
Aanmelden nieuwsbrief
Nieuws, komende activiteiten en als eerste op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!